MH17 е свален от система "Бук" от територията на Източна Украйна

OFFNews 13 октомври 2015 в 14:27 6522 24

MH17 е свален от ракетна система "Бук" от територията на Източна Украйна. Това показват резултатите от разследването на Холандския съвет по сигурността. В него обаче не се посочва кой е изстрелял ракетата, повалила самолета. 

Самолетът се разби в Донецка област, където тогава се сражаваха украинска армия и доброволци против проруски опълченци. Загинаха всички 298 души на борда. 196-ма от тях бяха холандски граждани, а 10 – англичани.

Ракетата, произведена в Русия, е ударила предната част на самолета. В резултат част от него се откъснала, показва холандският доклад.

Според него Украйна е трябвало да затвори въздушното си пространство и да не допуска преминаването на чужди самолети. 

„Ние стигнахме до заключението, че като предпазна мярка украинските власти са имали достатъчно причини да затворят въздушното пространство над източните райони на страната“, каза председателят на холандската служба за безопасност на транспорта Тибе Юстра на пресконференция.

„Полет МН17 се е разбил в резултат на взривяването на бойна глава 9N314M извън самолета, срещу лявата страна на пилотката кабина. Тази бойна глава отговаря на типа ракети, ползвани от ракетната система „земя-въздух“ „Бук“, каза още той.

При удара на ракетата в Боинга трима души от екипажа са били убити в пилотската кабина.

Холандският съвет по сигурността е представил заключенията си първо на близките на загиналите. Било им съобщено, че е изключително малко вероятно някой на борда да е разбрал какво става.

„Не може да се изключи – се казва в доклада – някои от пътниците да са останали в съзнание за известно време, минута – минута и половина, колкото е траяла катастрофата... Но те едва ли са били способни да разберат ситуацията.“

В резултат на взрива Боингът се е разпаднал на части във въздуха и отломките му са паднали в район с площ около 50 кв. км, уточни Юстра.

В доклада се посочва, че Русия не е съгласна с изводите му относно типа бойна глава и ракета, отбелязва Ройтерс.

61 авиокомпании, изпълняващи полети над Източна Украйна, са смятали това въздушно пространство за безопасно. Те не са очаквали, че то може да е опасно за граждански самолети, посочи Юстра, цитиран от ТАСС.

Разследващите са стигнали до извода, че въздушното пространство над югоизточната част на Украйна е трябвало да бъде затворено, но авиационните власти на Украйна не са направили това своевременно.

"Въздушното пространство над югоизточната част на Украйна е трябвало да бъде затворено като превантивна мярка, но авиационните власти на Украйна не са направили това", заяви Юстра.

Той подчерта, че още не е установено точното място, от което е изстреляна ракетата, и че за това е необходимо по-нататъшно разследване, съобщи ТАСС.

В същото време Русия излезе с паралелно разследване по случая, в което се посочва, че ракетата, която на 17 юли 2014 година е свалила малайзийския самолет „Боинг“ в Източна Украйна, е изстреляна от територия под контрола на правителствените сили. С него се оневиняват проруските сили. 

Резултатите от разследването на руската компания „Алмаз-Антей“ относно катастрофата на самолета напълно опровергават изводите на международната комисия за типа ракета, която може да е уцелила летателния апарат, заяви днес генералният директор на концерна Ян Новиков.

Самолетът е свален с ракета 9М38, която не се произвежда от 1986 г. насам, а през 2011 г. е снета от въоръжение в руската армия, е съобщил днес Новиков. Друг извод от „моделирането на катастрофата“ е, че ракетата е била изстреляна от селището Зарошченское, т.е. от територия, контролирана от въоръжените сили на Украйна.

„Резултатите от експеримента напълно опровергаха изводите на холандската комисия за типа ракета и мястото на нейното изстрелване“ - е казал той на специална пресконференция. За недостатъците на моделирането, проведено от холандски специалисти е говорил и Михаил Малшевски, съветник на генералния конструктор на „Алмаз – Антей“.

Новиков е уточнил, че подготовката за двата експеримента е започнала през лятото, след като е станало ясно, че материалите на „Алмаз – Антей“ няма да бъдат включени в разследването на международната комисия.

Във възстановката на катастрофата от 17 юли 2014 г. е бил използван остарял руски лайнер „Ил-86“, тъй като би било прекалено скъпо „да се купува „Боинг“ само заради експеримента“.

Според шефовете на концерна е доказано невъзможно ракетата да е била изстреляна от района на селището Снежное, контролиран в онзи момент от опълченци. Във втория експеримент бил проверен точно този вариант; при него обаче нито една част от ракетата не би могла да удари лявото крило и левия двигател на самолета, както се е случило.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!