80 деца и лекари сред 298-те жертви на самолетната катастрофа в Украйна

Световни лидери искат международно разследване

OFFNews 18 юли 2014 в 07:29 19689 32

Снимка Reuters

298 са жертвите на сваления Боинг 777 на територията на Източна Украйна, изпълняващ полет на малайзийските авиолинии от Амстердам към Куала Лумпур, предаде агенция "Ройтерс". 80 от тях са били деца, пише Тhe Independent.

283 от жертвите са пътници, 15 - екипаж на Боинг 777.

Част от пътниците са били лекари, които са отивали на международен симпозиум, посветен на борбата със СПИН.

154 от загиналите са холандци, 27 са австралийци, 43 са малайзийски граждани (включително 15-те членове на екипажа), 23-ма са американци, 12 са индонезийци, 9-има са британци, четирима са германци, трима от Филипините, един от загиналите е от Канада. На борда е имало и пътници от Белгия. Все още не е ясна националността на всички загинали, пише Би Би Си.

Останките от малазийския Боинг 777 са разпръснати в радиус от 15 километра край село Грабово.

Открити са телата на 121 от загиналите, предаде агенция УНИАН, позовавайки се на украинската Държавна служба по извънредните ситуации.

Самолетът бе свален вчера в 16.20 ч. над критичната за конфликта между Русия и Украйна територия на Шахтьорски район на Донецка област, Източна Украйна, близо до границата с Русия. Боингът е летял в международен въздушен коридор над Източна Украйна, когато е свален, съобщава руска новинарска агенция, цитирана от "Ройтерс".

Трагедията със сваления самолет може да увеличи напрежението между Русия и Запада, отбелязва агенцията.

Все още не може да се каже с категоричност кой е отговорен за свалянето на самолета.

Според Киев самолетът е свален с ракета Бук от проруските бунтовници. Те от своя страна заявиха, че машината е била атакувана от украински самолет, който впоследствие бил свален от техните сили.

Президентът на Украйна определи случилото се като терористичен акт.

Администрацията на американския президент Барак Обама изрази становище, че Украйна няма нито възможността, нито мотивация да свали самолет в този регион.

Черните кутии вече са намерени.

Данните от проследяването на полета сочат, че при загубата на контакта със земята машината е била на височина 10 хиляди метра. Според експерти на Би Би Си това предполага поразяване с ПВО-ракета с радар или изтребител.

Световни лидери настояха за международно разследване на самолетната катастрофа в Източна Украйна, при която загинаха всички пътници и екипажът. В отговор сепаратистите обявиха, че ще допуснат международно разследване.

„Малайзия еърлайнс" изпраща днес свои представители в Украйна за разследване на катастрофата на самолета „Боинг 777”, казва представител на пресслужбата пред агенция РИА Новости.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!