40 ранени и 30 арестувани на протеста в Скопие (видео)

ОFFNews 06 май 2015 в 17:46 4174 2

Снимка от протестите на 5 май.

Снимка Роберт Атанасовски/AFP

Снимка от протестите на 5 май.

Повече от 40 души, по-голямата част от които служители на реда, бяха ранени, а 30 демонстранти бяха задържани по време на протеста пред сградата на правителството в Скопие във вторник вечерта, предаде AFP, цитиран от "Фокус".

Министърът на вътрешните работи на страната Гордана Янкуловска съобщи, че 38 полицаи са били ранени от хвърлени по тях по време на протеста предмети. Двама от тях още са в болница. Най-малко четирима демонстранти и един фотограф също са ранени при възникналите безредици.

За днес отново са предвидени протести в Скопие и Битоля, съобщават от македонското електронно издание Плус инфо, цитирано от "Фокус".

Причина за антиправителствените протести са записите от подслушвани телефонни разговори, които бяха показани от опозицията и които са свързани с убийството на 22-годишния Мартин Нешковски през 2011 г. от страна на полицейски служител.

Те представляват записи на телефонни разговори на Груевски, вътрешния министър Гордана Янкуловска и директора на Агенцията по сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков - братовчед на Груевски, от които става ясно как тримата искат да прикрият истинския убиец на Мартин Нешковски, който е полицай и да набедят обикновен служител от охраната. Младежът на 21 години бе убит в центъра на Скопие през юни 2011 г. по време на празненствата за победата на партията на Груевски - ВМРО-ДПМНЕ

Братът на убитият Нешковски заяви, че протестите срещу полицейското насилие ще продължат всеки ден, докато не бъдат изпълнени техните искания.

„Нашите искания са за повдигане на обвинение срещу незаконната власт. Необходимо е и отговорност от страна на ръководството на МВР“, заяви Александър Нешковски.

Еве што се случуваше пред влада.... #протестирам

Posted by Dimitar Atanasov on Tuesday, May 5, 2015
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews