40 въоръжени косовари превзеха македонско полицейско управление

OFFNews 21 април 2015 в 13:53 5527 11

40 въоръжени косовари са превзели полицейско управление в село Гошинце, община Липково, съобщи МКД.

Селото се намира в северната част на Македония.

По информация на медията четирима полицаи са взети за заложници.

В този момент тече специална пресконференция в македонското вътрешно министерство.

"Категорично твърдя, че няма никакво основание за етнически и какъвто и да било конфликт в Република Македония. Информациите за случилото се на север в републиката не кореспондират със случващото се в обществото ни".

Това каза пред БГНЕС бившият вицепремиер и министър на здравеопазването Имер Селмани.

"Подобни неща може да са в интерес на определени центрове. Днес обаче сме 2015 година и няма шанс да се върнем към един, за съжаление, не толкова добър опит от миналото. Всичко трябва да се решава по пътя на диалога и интеграцията. В крайна сметка и проблемите през 2001 година приключиха с диалог", каза още Селмани.

Според него това може да е опит и от страна на хора, които искат да отклонят вниманието на хората от реалните проблеми към нещо друго.

Македонското Министерство на вътрешните работи официално потвърди следобяд за нападението, предаде БГНЕС.

Инцидентът е станал в 3,30 часа българско време. Взети са като заложници четирима полицейски служители. Говорителят на македонското МВР Иво Котевски определи това нападение като "терористично нападение". Той съобщи още, че нападателите са били облечени с маскировъчни дрехи с емблемата на УЧК (албанското наименование на Армията за освобождение на Косово-АОК).

"Нападателите са отнели оръжието на полицаите и трима от тях са били поставени белезници. Четвъртият е бил бит", каза той. Нападението е било заснето от камери.

Ръководителят на групата е говорил на албански език чрез преводач, който пък е говорил на много лош македонски, изпълнен със сърбизми, и е заявил: "Ние сме от УЧК и предайте на Али Ахмети и Груевски, че те не могат да ви помогнат. Ние искаме собствена държава не признаваме Охридския договор и тук вече никой не може да дойде. Ако още веднъж ви намерим тук ще ви избием", съобщи Котевски.

Нападателите са счупили радиостанциите и телефоните на полицаите и дали половин час на служителите да напуснат караулката.

Според македонското вътрешно министерство хората са нахлули от съседно Косово и в момента се вземат допълнителни мерки за гарантиране на сигурността.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!