23-ма спецполицаи от „Беркут“ виновни за разстрела на Майдана

OFFNews 24 февруари 2015 в 17:43 7924 26

23-ма служители на спецчастите „Беркут“ са виновни за снайперисткия разстрел на Майдана на 20 февруари 2014 г. Това показват данните от проверка на украинската главна прокуратура.

При снайперисткия разстрел загинаха 39 участници в антиправителствените протести, а най-малко 8 души бяха ранени.

Двама спецполицаи от разпуснатия „Беркут“ са арестувани в понеделник, а останалите в списъка са обявени за издирване, за да бъдат изяснени всички обстоятелства около случилото се преди година.

В рамките на разследването са извършени обиски в Киев и в още шест области, при които са иззети веществени доказателства за участието на спецполицаите в разстрела.

От следствието обясняват, че от месеци подозират спецполицаите от „Беркут“ за тези убийства, но сега са се появили достатъчно доказателства, за да се изнесе публично информацията.

„Бойците от черната рота на „Беркут“ са получили на 20 февруари 2014 г. заповед за убийството на хората. Тази престъпна заповед е издадена от министъра на външните работи Захарченко. Той им е заповядал да използват огнестрелно оръжие срещу мирните участници на Евромайдана. Сега е трудно да се възстановят събитията от този ден, но ще бъдат наказани всички – и Янукович, и Захарченко, както и тези, които са изпълнили престъпната заповед“, заяви настоящият вътрешен министър Арсен Аваков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!