17 хил. на протест в Германия срещу ислямизацията на Европа

ОFFNews 23 декември 2014 в 17:05 12994 13

Протестът в Дрезден.

Снимка Independent

Протестът в Дрезден.

Повече от 17 000 души излязоха на протест в понеделник вечерта в немския град Дрезден срещу ислямизацията на Европа, съобщи "Индипендънт".

Поддръжници на нарастващата група "Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада" (ПЕСИЗ) изпълниха централния площад на града, пеейки коледни песни, докато развяват немски знамена.

Водачите на групата биват свързвани с нацистките убеждения и с нарастващия брой подпалвания на бежански хостели, както и с рисуването на свастики по сградите в града. Тези недоказани обвинения обаче не отблъскват нарастващата подкрепа за групата.

Това е поредният протест в Германия, свързан с перспективите за нарастваща имиграция и риск от "екстремизъм" в страната, които започнаха от октомври.

Миналата седмица в Мюнхен 15 000 души излязоха на демонстрация заедно с ПЕСИЗ, докато хиляди други се присъединиха в контрадемонстрации срещу фашизма. Контрапротестиращите в Кьолн даже скандираха "Без нацисти тук".

ПЕСИЗ настоява, че протестира срещу екстремизма, а не срещу имигрантите и исляма като цяло. Въпреки това демонстрациите получиха подкрепата на крайнодесни неонацистки групировки.

Това, което притеснява политиците обаче, е, че повечето от поддръжниците на ПЕСИЗ не са радикали или неонацисти, ами са хора от средната класа - офис служители, родители, пенсионери.

От началото на демонстрациите през октомври досега бройката на хората нарасна от стотици на хиляди, което принуди Ангела Меркел да се изкаже по въпроса, като предупреди, че лидерите на ПЕСИЗ разпространяват дезинформация и се опитват да се възползват от хората.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!