16 жени посмяха: регистрираха се да гласуват в Саудитска Арабия

OFFNews 31 август 2015 в 10:43 3952 5

Снимка Сауди газет

Само 16 жени се регистрираха да гласуват на местните избори през декември в Саудитска Арабия, когато за първи път мюсюлманското кралство ще позволи на жени да пуснат бюлетини, съобщи сайтът на телевизия“ Ал Арабия“, цитиран от "Сега". Това означава, че от правото си ще се възползват 0,0000079% от живеещите в страната 28 млн. души. 

Нерешителността им се дължи на традициите, които се опират на строгите закони на шариата, които не позволяват на жени не само да карат коли, но и да излизат на улицата без придружаващ ги мъж от семейството. Те не могат да пътуват, работят, следват или да се омъжват без разрешение от своя опекун.

Правото на жените да гласуват бе провъзгласено през 2011 г. от крал Абдула бин Абдул Азис, който почина през януари т.г. Той им позволи също да се кандидатират за изборни постове в местната власт. От това право ще се възползват 70 жени на изборите през декември, но те няма как да разчитат на подкрепата на избирателките и общественото им положение ще зависи пак от мъжете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!