1,5 милиона души искат да се заселят в Германия

OFFNews 05 октомври 2015 в 17:04 4072 6

Броят хора, търсещи убежище в Германия тази година ще достигне 1,5 милиона, почти двойно повече от предишните прогнози, съобщи Би Би Си.

Германското правителство не е потвърдило новата оценка, която идва от вътрешен официален доклад, цитиран във всекидневника „Билд“. В доклада се предупреждава, че службите, подпомагащи бежанците няма да могат да се справят.

Германското правителство по-рано предвиждаше исканията за убежище през 2015-а да бъдат от 800 000 до един милион. През 2014 г. В страната са били подадени 202 000 такива искания, припомня Би Би Си.

Мнозина от пристигналите в Германия са бежанци от войните в Сирия, Ирак и Афганистан. Но има също много икономически мигранти – хора, търсещи работа и по-добър живот - от Балканите, Азия и Африка.

Гръцките острови до турския бряг са претрупани с мигранти, много от които са сирийци, решени да достигнат Германия. Същевременно кризата обтегна отношенията на ЕС с Турция.

В неделя няколко хиляди германци, противопоставящи се масовата миграция, демонстрираха в два източни града – Плауен и Себриц – след призив на антиислямско движение.

Нараства политическият натиск върху канцлера Ангел Меркел, която продължава да защищава политиката на отворени врати за бежанците, отбелязва Би Би Си. Но много политици – включително нейни консервативни съюзници и различни партньори от ЕС – критикуват тази политика.

Дясноцентристкият вътрешен министър на провинция Мекленбург – Предна Померания, дава за притока на мигранти тревожна оценка, близка до цитираната от „Билд“. Според него тази година в страната ще са постъпили общо 1,2 – 1,5 милиона искания на убежище.

Но федералният вътрешен министър Томас де Мезиер каза, че е много трудно да се дадат точни числа. Някои бежанци или избягват да се регистрират, или се местят другаде, след като са регистрирани на едно място, каза той.

290 000 души са в страната, но още не са регистрирани, според Франк-Юрген Вайзе, шеф на Федералната служба за миграцията и бежанците, цитиран по-рано от Ройтерс. „В страната, известна с ред и ефективност, напливът на хора се превръща в логистичен кошмар – за полицията и политиците, както и за бежанците“, се казва в репортаж на агенцията, разпространен в неделя, т.е. преди да станат известни прогнозите за 1,5 милиона пришълци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови