Янис Варуфакис подаде оставка

OFFNews 06 юли 2015 в 09:04 16183 53

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис подаде оставка. Той обяви напускането си в съобщение на личния си сайт, публикувано днес. 

Преди референдума, на който 61% гласуваха с "не", Варуфакис заяви, че ако гърците гласуват с "да", той ще се оттегли.

"Скоро след обявяването на резултатите от референдума бях наясно с определени предпочитания на някои участници в Еврогрупата и други "партньори“, че те не желаят присъствието ми на преговорите“, пише Варуфакис. Според вече бившият гръцки финансов министър, премиерът Ципрас е преценил, че „това ще му помогне да постигне по-лесно съгласие“. "По тази причина напускам министерския пост днес“, пише още той. И уточнява, че ще помага на своя наследник. 

"Смятам, че е мой дълг да помогна на Алексис Ципрас да използва - така, както прецени за добре - капитала, който гръцкият народ ни предостави с вчерашния референдум. Ще нося с гордост ненавистта на кредиторите", пише още Варуфакис. 

Смята се, че оттеглянето му се дължи на силния натиск, на който е бил подложен от политическите си противници да постигне по-благоприятни условия на преговорите с кредиторите по погасяването на гръцкия дълг, а също на острите публикации и лични нападки срещу него и съпругата му, които според медиите са прелели чашата, съобщи БНР.   



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!