Южна Корея отвръща на удара, САЩ разполагат стелт-бомбардировачи

Александра Маркарян 01 април 2013 в 08:03 4858 4

Южнокорейски войници в демилитаризираната зона в Паджу, Южна Корея. Снимка: REUTERS/Kim Hong-Ji
South Korean soldiers keep watch on the north at the "Truce Village" of Panmunjom in the demilitarised zone, which separates the two Koreas, in Paju, north of Seoul February 27, 2013. REUTERS/Kim Hong-Ji

Южна Корея обяви, че ще отвърне с твърд, незабавен отговор, независимо от политическите последствия, ако Северна Корея пристъпи към нападение на нейната територия. Изявлението бе направено от президента на Южна Корея Пак Гън-хе, предаде АФП.

"Смятам, че трябва да предприемем незабавен мощен отговор без каквото и да е политическо обсъждане, ако Северът предприеме каквато и да е провокация срещу нашия народ", подчерта тя.

Сеул разработва план за "активно сдържане" на Северна Корея, който включва възможността за нанасяне на превантивни удари при появата на признаци на заплаха от нападение, заяви министърът на отбраната на Южна Корея Ким Кван Чжин, цитиран от РИА Новости.

На среща с президента Пак Гън-хе министърът отбеляза, че планът предвижда разработката на система за "бърза неутрализация на заплахите за ядрен или ракетен удар от страна на Северна Корея".

Сеул смята да пусне в експлоатация съвременната система за противоракетна отбрана "Кил чейн", по-рано от планираното, т.е. до 2015 г.

В същото време САЩ предприеха мерки, за да защитят съюзника си Южна Корея. Те изпратиха още стелт-бомбардировачи, предаде Би Би Си. Изтребители F-22 бяха изпратени в неделя от Япония в Южна Корея като част от продължаващите военни учения в Южна Корея, съобщават от САЩ.

През последните дни, след огнената риторика от Пхенян, бомбардировачи B-52 и стелт-самолети са прелитали над региона, отбелязва Би Би Си. В събота Северна Корея обяви, че е в "състояние на война" с Южна Корея. Комунистическата държава е разгневена заради санкциите на ООН, наложени след третия ядрен опит на Северна Корея през февруари.

Северна Корея заплаши, че регионът е на ръба на ядрена война, в резултат на санкциите, наложени от ООН заради извършения ядрен опит от Северна Корея през февруари и поредица от от съвместни американски и южнокорейски военни учения.

"Северна Корея няма да постигне друго освен заплахи и провокации, които само допълнително ще я изолират и ще подкопаят международните усилия за гарантиране на мира и стабилността в Североизточна Азия", се казва в изявление на военното командване на САЩ в Южна Корея, цитирано от агенция Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови