Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Щатите пуснаха разузнавателни самолети над Сирия

ОFFNews 26 август 2014 в 19:43 4152 2

Американски безпилотен самолет.

Снимка Reuters / U.S. Air Force / Bobbi Zapka

Американски безпилотен самолет.

Щатите пуснаха разузнавателни самолети над Сирия в подготовката си да нанесат въздушни удари над цели на джихадистката групировка "Ислямска държава", съобщи "Гардиън".

Първите безпилотни и конвенционални самолети са прелетели над страната във вторник.

Президентът на САЩ не искаше да одобри въздушни удари над цели в Сирия, въпреки че такива се правят срещу обекти на "Ислямска държава" в Ирак. Преди година пък правителството на Щатите обмисляше въздушна атака срещу режима на президента Башар ал Асад заради вероятната употреба на химически оръжия от страна на правителството в Дамаск.

Вашингтон не потвърди информацията за разузнавателните полети, но и не отрече. Говорителят на Белия дом Джош Ърнест обясни, че страната не се опитва да помогне на диктатурата на Асад, но в Сирия се преплитали различни влияния.

Вчера външният министър на Сирия Уалид ал Муалем заяви, че режимът е съгласен да работи заедно с международната общност, част от която са САЩ и Великобритания, в битката срещу "Ислямска държава".

Обама е обсъдил в понеделник евентуално разширяване на кампанията с въздушни удари срещу "Ислямска държава" на територията на Сирия с висши военни и министъра на отбраната Чък Хейгъл.

"Могат ли да бъдат победени, без да се атакуват тези части на организацията, които се намират в Сирия? Отговорът е не.", заяви миналата седмица председателят на Съвета на началник щабовете на американската армия генерал Мартин Демпси. Демпси обаче сам не харесвал идеята за въздушни удари в Сирия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews