„Шпигел“: Русия отпуска на Гърция заем за до 5 млрд. евро до дни

OFFNews 18 април 2015 в 09:49 8179 25

Снимка ТАСС

Във вторник Русия и Гърция ще подпишат споразумение, чрез което Атина ще може да получи между 3 и 5 млрд. евро заем, съобщи германското издание „Шпигел“, позовавайки се на свои източници от управляващата коалиция в южната ни съседка.

Заемът ще бъде даден под формата на аванс за включването на Гърция в проекта „Турски поток“.

Това коренно ще промени ситуацията за Гърция, допълва изданието, като подчертава, че и гръцки вестници говорят за подготвян заем от страна на Русия.

Преди дни директорът на руската газова компания „Газпром“ Алексей Милер обяви за пореден път, че след 2019 г. руски газ няма да бъде доставян през Украйна. Дотогава Русия разчита да започне работа „Турски поток“, затова Милер отново предупреди ЕС да започне да изгражда инфраструктура, за да може да използва руски газ след 2019 г.

Според „Шпигел“ плановете за енергийния аванс са били обсъждани по време на посещението на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Москва, въпреки твърденията на руския президент Владимир Путин, че такъв въпрос не е повдиган. 

Въпреки това той посочи, че ако Русия реализира проекти, които да носят приходи на Гърция, те ще могат да помогнат на страната да изплаща кредитите си.

В събота ще се проведат поредни преговори между Гърция и представители на ЕС, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, за да обсъдят реформите, които Атина предлага, за да получи поредния транш от 7,2 млрд. евро.

Според изданието прогнозите не са оптимистични и става все по-вероятно да не се стигне до споразумение на срещата на финансовите министри на страните в еврозоната на 24 април.

През май и юни Гърция трябва да изплати на МВФ три вноски за общо около 2,5 млрд. евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!