Швеция призна държавата Палестина

OFFNews 30 октомври 2014 в 12:16 4241 3

Маргот Валстрьом

Шведското правителство призна съществуването на държавата Палестина. Това обяви на специална пресконференция външният министър на Швеция Марго Уаустьорм, цитирана от ТАСС.

Правителството смята, че критериите на международното право за признаването на Палестина са изпълнени, посочи Уаустьорм.

По думите й обаче подобно признание носи след себе си повече отговорности.

Както имаме големи изисквания към Израел, така ще имаме вече големи изисквания и към Палестина. Това се отнася например до борбата с корупцията, уважаването на гражданските и политическите права и увеличаване на влиянието на жените, подчерта тя.

Държавата Палестина е призната официално от 134 страни. Тя влиза в състава на Лигата на арабските държави, но няма статута на пълноправен член на ООН, тъй като не е призната от тримата постоянни членове на Съвета за Безопасност на ООН – САЩ, Великобритания и Франция, както и от повечето страни от ЕС и Япония.

Швеция е първата страна в съвременната история на ЕС, признала държавата Палестина. В края на 80-те години на миналия век Палестина е призната от България, Румъния, Полша, Кипър, Малта, Чехия и Унгария.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!