Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Швейцария с обвинения в корупция срещу висши служители на „Газпром“

OFFNews 29 септември 2014 в 15:26 2170 2

Швейцарската прокуратура повдигна обвинения за корупция и пране на пари на висши служители на руската компания „Газпром“, съобщи РБК.

Сред обвинените са бившият член на управлението на компанията Богдан Будзуляк и зам.-началникът на отдела по транспорт, подземно съхранение и употреба на природен газ Александър Шайхутдинов.

В рамките на делото за корупция обвинения са повдигнати още срещу директора на „АББ Россия“ и „Альстром Россия“ Владимир Ушаков и бившия президент на швейцарското представителство на „АББ Россия“ Михаил Чеснаков.

Според прокуратурата служителите на „Газпром“ са вземали подкупи от шведската компания „Сименс индъстриал турбомашинъри“, която е дъщерна на швейцарския концерн „АББ“ и на френската компания „Алстром“, при сключването на договори за доставка на газови турбини за газопровода „Ямал-Европа“.

От „Газпром“ отрекоха да са получавали информация или запитвания по делото срещу свои служители.

„Сименс индъстриал турбомашинъри“ призна миналата година обвиненията за вземането на подкупи и прие да плати глоба от 10,6 млн. долара и да дари 135 000 долара на Червения кръст.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!