Четири терористични атаки за ден, 90 души загинаха (обзор)

OFFNews 26 юни 2015 в 18:58 10976 6

Над 90 души загинаха при четири атентата, които се случиха в рамките на днешния ден – във Франция, Тунис, Кувейт и Сомалия.

Един човек беше обезглавен, а други двама пострадаха при атентат в завод за промишлени газове в Сен Кантен Фалавие, между Лион и Гренобъл. 

Около 10:30 часа френско време автомобил се е врязал в складирани газови бутилки в завода. Мъж изскочил от колата и обезглавил шеф в завода. Тялото му е намерено близо до мястото, а главата му е закачена на оградата до входа на завода. По нея имало две знамена – бяло и черно, с арабски надписи.

За нападението бяха задържани двама мъже – 35-годишният Ясин Сали, за който се смята, че е обезглавил своя работодател, както и втори мъж, за който се предполага, че е шофирал влезлия в завода автомобил.

Снимка: Twitter

В ранният следобед избухна стрелба в два хотела в курорта Сус в Тунис. За атентата отговорност пое „Ислямска държава“.

При нападението загинаха над 37 души, а над 35 бяха ранени. Според местни медии загиналите са основно германски и британски туристи.

Някои от тях са били застреляни на плажа пред хотела, други се барикадираха в стаите на хотелите.

Властите в Тунис обявиха, че нападателят е един стрелец, който е идентифициран като студент, който не е бил познат на полицията. Той е бил ликвидиран. 

Снимка: AP

Около 16 часа българско време беше извършен и атентат в шиитска джамия в Кувейт. 25 души загинаха, а 200 бяха ранени.

Отговорност за него също пое „Ислямска държава“.

Атаката била извършена, защото джамията разпространявала шиитски учения сред сунити.

Снимка: AP

В същото време бойци на радикалната ислямистка групировка „Аш Шебаб“ са извършили нападение срещу военна база на Африканския съюз в южната част на Сомалия. По информация на местните власти при нападението са загинали най-малко 30 сомалийски войници.

Според представител на въоръжените сили на Сомалия първо е била взривена кола-бомба, а след това терористите са открили огън по военнослужещите.

Спецслужбите на САЩ и Великобритания се опитват да установят дали терористичните атаки са свързани. За момента няма данни, които да потвърждават това.

Лидерите на държави от цял свят осъдиха атентатите.

Президентът Росен Плевнелиев осъди терористичните атаки и изпрати съболезнователни телеграми на лидерите на страните, в които се случиха нападенията.

„Подобни прояви на тероризъм и насилие са неразбираеми и не могат да бъдат оправдани по никакъв начин. Наш общ дълг е да обединим усилията си срещу тази заплаха и да работим заедно за изграждането на един по-сигурен и мирен свят“, посочи Плевнелиев, цитиран от пресслужбата си.
 
„С дълбока скръб приех новината за терористичните актове. Бих искал да изразя от името на българския народ и от свое име най-искрени съболезнования на близките на загиналите“, заяви президентът и пожела бързо възстановяване на ранените.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови