Ципрас се съгласил на условията на кредиторите, с "малки корекции"

OFFNews 01 юли 2015 в 13:29 12669 48

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е готов на споразумение с ЕС след малки корекции в предложенията на международните кредитори.

Това става ясно от писмо, което Ципрас е изпратил късно снощи до Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската централна банка, съобщи Financial Times, откъдето притежават и копие на писмото.

Гръцкото правителство потвърди, че е изпратило на кредиторите ново предложение, включващо серия корекции на предложението на ЕС. 

В писмото до Брюксел Ципрас обяснява, че приема повечето условия на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, но иска да се наложат някои корекции.

Сред тях са запазване на специалната 30-процентна отстъпка за гръцките острови, много от които се намират в отдалечени и трудни за снабдяване райони.

Освен това Ципрас настоява още да се забавят част от пенсионните реформи.

Гръцкият премиер бил готов и да отмени насрочения за неделя референдум, ако предложенията му бъдат приети и се стигне до споразумение. 

В писмото гръцкият премиер настоява социалните добавки за бедните пенсионери да бъдат намалявани постепенно до края на 2019 г., което е доста по-голям период от предложенията на кредиторите.

Освен това Ципрас настоява отрязването на разходите за отбрана да се случи до 2017 г., а не до края на тази година, каквото е искането на ЕС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!