Ципрас поиска референдум и в СИРИЗА заради разкола в партията

OFFNews 30 юли 2015 в 15:24 2443 1

Гръцкият премиер Алексис Ципрас поиска референдум в рамките на СИРИЗА заради нарастващото разцепление в партията дали да бъдат подкрепени реформите в замяна на третия спасителен план.

Пред членовете на централния орган на СИРИЗА той обяви, че партията е изправена пред дилемата да прекрати или да продължи с наложения им компромис.

Без третия спасителен план Гърция трябва да напусне еврозоната и ще бъде принудена да се върне към драхмата, за което ще има нужда от подкрепата на Международния валутен фонд, посочи Ципрас.

Ще продължим да се борим с кредиторите за нашия суверенитет, подчерта Ципрас и допълни, че важни области като пенсионната реформа, селското стопанство и енергетиката все още са отворени за преговори.

Гръцкият премиер заяви, че партията не може да продължава да разчита на опозицията за подкрепа при прокарването на реформите.

Той предложи да се проведе партиен референдум в неделя.

Трябва да постигнем съгласие и да уважаваме решението на мнозинството в СИРИЗА, категоричен е Ципрас.

Споровете в СИРИЗА идват на фона на преговорите, които се водят в Атина за третата спасителна програма за Гърция. Правителството обсъжда пакета от реформи, които трябва да се осъществят, заедно с делегацията от ЕК, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови