Ципрас поиска намаляване на дълга с 30% и 20 г. гратисен период

OFFNews 03 юли 2015 в 17:37 7971 19

Гръцкият премиер Алексис Ципрас призова гърците да не се поддават на шантажа на Европа и да гласуват с „не“ на референдума в неделя.

„Гърците трябва самостоятелно да решават своето бъдеще“, категоричен е Ципрас.

По думите му проблемът за управлението на държавния дълг е решаващ при преговорите с кредиторите.

Международният валутен фонд публикува вчера доклад, според който Гърция се нуждае от 50 млрд. евро в следващите три години, в това число 36 млрд. евро от кредиторите си.

Този доклад показва, че решението за отхвърляне на последните предложения на кредиторите е оправдано. Гръцкият дълг не може да бъде покрит. За съжаление, тази позиция на МВФ не беше представена от кредиторите по време на преговорите през изминалите месеци, подчерта гръцкият премиер.

Той настоя за намаляване на гръцкия дълг с 30% и гратисен период от 20 години за изплащането му.

По-рано днес Европейският фонд за финансова стабилност – най-големият кредитор на Гърция, обяви, че страната е „в случай на фалит“ и че имат право да си искат дължимите 145 млрд. евро, но ще си запазят правото да не ги искат веднага.

В неделя предстои поискания от гръцкия премиер референдум за това дали да бъдат приети или не предложенията на кредиторите.

Ципрас обяви вчера, че 48 часа след референдума споразумението с кредиторите ще бъде факт.

В същото време председателят на Европейския парламент Мартин Шулц каза, че очаква, ако гърците одобрят предложената от кредиторите програма правителството на Ципрас да подаде оставка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!