Ципрас под натиск за връщане на драхмата в Гърция

OFFNews 27 юли 2015 в 11:12 7774 16

Членове на гръцкото ляво правителство оказват натиск за връщане на драхмата, става ясно от таен доклад, за който пишат днес световните информационни агенции и който подчертава хаоса в управляващата "Сириза".

Документът разкрива, че тайна клетка в гръцкото финансово министерство е проникнала в правителствени компютри и е изготвила план за система за паралелни плащания, която би позволила преминаването от еврото към драхмата „с един клик“, пише The Telegraph.

Също днес трябва да бъдат подновени преговорите между Гърция и кредиторите за третия спасителен план, който предвижда тежки реформи в страната и получаването на 86 милиарда евро. В разговорите ще участват представителите на Тройката - ЕК, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

Не е ясно доколко сериозно са обсъждани в правителството плановете, приписвани на бившия министър на енергетиката Панайотис Лафазанис и бившия финансов министър Янис Варуфакис. Въпреки това опозицията настоява за обяснения относно документа. 

За доклада се разбра в края на седмица, пълна със спекулации за това какво планират в "Сириза" като алтернатива на тежките условия на третия спасителен план, който Ципрас прие, за да остане Гърция в еврозоната и който получи одобрението в парламента с гласовете на опозицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!