Ципрас подава оставка, нови избори в Гърция на 20 септември

OFFNews 20 август 2015 в 20:50 2742 10

Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще подаде оставка в четвъртък. Целта е предсрочните избори да се проведат на 20 септември, съобщава Reutres.

Самият премиер заяви решението да подаде оставка по време на телевизионно обръщение след извънредна среща на правителството, на което присъстваха още членове на СИРИЗА и съветници на Ципрас.

Ципрас заяви, че подава оставка, защото е завършил първият цикъл след преговорите с кредиторите и отпускането на първия транш от новия спасителен план за Гърция. Той заяви, че сега народът трябва да реши дали правителството се е справило успешно, или не, и това ще стане чрез най-демократичната процедура - изборите, съобщава GRReporter.

До оставката на Ципрас и нови предсрочни избори в Гърция се стигна след разрив в редиците на СИРИЗА заради споразумението с кредиторите.

Оставката на Алексис Ципрас идва на фона на одобрения вчера пакет от 86 млрд. евро за Гърция.

Вече е факт и първият транш от помощта в размер на 13 млрд. евро. Благодарение на него беше платена и вноската от 3,4 млрд евро за Европейската централна банка. С първия транш от спасителния план Гърция е върнала и мостовия заем от 7,16 милиарда евро, който ѝ беше отпуснат миналия месец. 

41-годишният Алексис Ципрас е най-младият гръцки премиер от 1865 г. насам. Крайнолявата СИРИЗА спечели оредсрочните избори в Гърция на 25 януари с 36,34% от гласовете. Това е изключителен успех за Ципрас, тъй като за първи път от 40 години насам партия, различна от „Нова демокрация“ или ПАСОК управлява страната.

Два мандата лишиха партията от пълно мнозинство и това наложи преговори за сформиране на правителство. Алексис Ципрас и лидерът на дясната националконсервативна партия  „Независими гърци“ Панос Каменос постигнаха съгласие за коалиция.

Преди изборите Ципрас обеща на гърците, че няма да се съгласи на споразумение с кредиторите, което ще включва допълнително „затягане на коланите“.

Това обаче все пак се случи.

Въпреки референдума на Ципрас за това дали да бъдат приети предложенията на Европа, на който гърците казаха „Не“, до споразумение все пак се стигна. В замяна на спасителен план от 86 млрд. евро гръцкия парламент прие 35 точки с реформи, които трябва да се осъществят, за да бъде получен новия заем.

В същото време гръцките медии написаха, че след оставката на Ципрас вероятно жена ще оглави служебното правителство. Те предположиха, че това ще е сегашната председателка на Върховния съд Василики Тану-Христофилу.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!