Ципрас заплаши с предсрочни избори

OFFNews 29 юли 2015 в 17:29 3075 3

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че ще се стигне до предсрочни избори, ако няма работещо парламентарно мнозинство, предава Ройтерс.

Дузина от 149-те представители на СИРИЗА в гръцкия парламент се обявиха против постигнатите с международните кредитори споразумения. Поради тази причина се налага Ципрас да търси подкрепата на опозицията, за да бъде приета третата спасителна програма.

"Аз щях да съм последния човек, който да поиска избори, ако имах осигурено парламентарно мнозинство, за да достигна до края на четиригодишния мандат. Но ако нямаме парламентарно мнозинство, ще бъдем принудени да стигнем до избори", каза Ципрас пред гръцка радиостанция.

Според някои министри е възможно предсрочните избори да бъдат проведени през есента, след като приключат преговорите за спасителната програма на страната.

Представители на ЕС и МВФ са в Атина, където тази седмица ще се договарят с гръцкото правителство за техническите параметри на третия спасителен план. Не е изключено да бъдат поискани допълнителни мерки преди отпускането на пореден заем.

"Знам каква е рамката на подписаното решение. Независимо дали сме съгласни с тези уговорени условия, ние ще ги изпълним. Но нищо отвъд тях", заяви премиерът. 

Централния комитет на СИРИЗА свиква среща в четвъртък, на която ще бъде обсъдено бъдещето на партията. Ципрас допълни, че през септември е вероятно да бъде проведен партиен конгрес за разглеждане на стратегията на левите.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!