Централната банка уволни управителя на най-голямата банка в Кипър

Вероника Шербанова 27 март 2013 в 14:15 1922 2

Най-голямата кипърска банка Bank of Cyprus, Снимка: ЕПА
Най-голямата кипърска банка Bank of Cyprus, Снимка: ЕПА

Централната банка уволни главният изпълнителен директор на най-голямата кипърска банка – Bank of Cyprus, Янис Кипри, съобщи Би Би Си.

Решението е на управителя на банката Паникос Димитриадис. Според местните медии отстраняването на Кипри е по искане на кредиторите по помощния план, който трябва да стабилизира банковата система на Кипър.

Предстои Bank of Cyprus да бъде преструктурирана, посочи Димитриадис. По думите му тя ще се слее с работещата част на втората по големина кипърска банка Laiki Bank. “Лошата“ част на Laiki Bank пък ще бъде закрита, допълни той.

Председателят на управителния съвет на Bank of Cyprus Андреас Артемис подаде оставка във вторник в знак на протест срещу въвеждането на еднократен данък от 30% върху депозитите над 100 000 евро - условие за получаване на финансова помощ от страна на международните кредитори.

Бордът на директорите обаче отказа да приеме оставката му. Ако Артемис не реши да я оттегли, тя ще влезе в сила след една седмица.

Въпреки взетите мерки за стабилизиране банковата система в Кипър, Bank of Cyprus ще изпадне в несъстоятелност до една година заради очакваното влошаване на икономиката на страната, коментират анализатори.

Междувременно стана ясно, че кипърските банки ще останат затворени до четвъртък. Те не работят от 16 март, за да се предотврати изтеглянето на крупни суми от влоговете. Бяха забранени и всички онлайн транзакции.

Въпреки това редица големи клиенти на банките в Кипър са успели да изтеглят големи суми от филиали на банките извън страната.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!