Холандия: Сваленият в Украйна самолет е ударен от руски „Бук“

OFFNews 05 март 2015 в 19:32 10869 54

Снимка EPA

Преди няколко дни следственият екип на Прокуратурата на Холандия приключи първата част от работата с останките на МН17. Във връзка с това в хангарите, където се съхраняват останките на самолета, свален над Украйна, бе организирано посещение за представители на пресата и роднини на загиналите, съобщи "Украйна днес".

Снимки от хангара могат да се видят на сайта на Daily Mail.

Един от най-големите новинарски портали на Холандия NOS (NOS –Nederlandse Omroep Stichting) публикува статия за текущото състояние на разследването, базирана на материали, предадени на журналистите от пресслужбата на холандската прокуратура.

В публикацията се говори за криминалното разследване на катастрофата, провеждано от международна група криминалисти (J.I.T.) под ръководството на Прокуратурата на Холандия.

Криминалистите имат две задачи - да разкрият истинската картина на катастрофата (т.е. как, с какво и откъде е свален МН17) и да разкрият виновните и да ги привлекат към наказателна отговорност.

По първата задача - всички събрани от следствието факти, веществени доказателства и свидетелства сочат едно - МH17 е свален с ракета „Бук“, изстреляна от руска установка и, най-вероятно, от руски екип. Същият този „Бук“ е докаран от Русия в Украйна малко преди трагедията.

Представени са многобройни снимкови и видео материали, открити са и са разпитани свидетели.

Следователите на J.I.T. са събрали и обработили над един милион документи, снимки и видеофайлове. Поради огромния обем материали се е наложило да бъде увеличен значително екипа от анализатори.

С това Прокуратурата счита за изпълнена първата част от задачата.

Що се касае до втората част, трябва да се отбележи, че тя е много по-сложна. Тук е необходимо не само да бъде определен кръга на заподозрените, но и да бъдат събрани веществени доказателства, достатъчни за предявяване на обвинение. Именно върху това в момента работи прокурорският екип.

Все още е рано да се правят прогнози за резултатите.

Другият разглеждан аспект е свързан с въпроса дали Русия участва в разследването. В публикацията се посочва, че има сериозни доказателства, че руските тайни служби непрекъснато се опитват да проникнат в компютърните системи на полицията и прокуратурата на Холандия.

Наложило се е да бъдат унищожени смартфоните и лаптопите, които следователите са използвали в Украйна и които са били свързани с местни интернет мрежи. Причината е, че са били заразени със spyware. В някои случаи дори се е наложило да бъдат спрени домашните мрежи на полицейските служители поради опасност от атаки и заразяване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!