Хамас и Израел с дълготрайно примирие

ОFFNews 26 август 2014 в 20:09 2229 0

Израелски войници.

Снимка Би Би Си

Израелски войници.

Палестинските бойци от Хамас и Израел сключиха дългосрочно примирие в ивицата Газа, съобщи Би Би Си.

То слага край на боевете, продължили 7 седмици, които убиха над 2 200 души, повечето от които невинни палестински граждани.

Примирието е в сила от 19:00 часа българско време. Изпълнителният политическият лидер на Хамас Муса Абу Марзук видя в споразумението "победа на съпротивата".

Правителството на Израел обеща да разхлаби блокадата на Газа, за да позволи внасянето на помощи и медицински материали.

Индиректните преговори за по-спорните въпроси като призива на Израел военните групи в Газа да се разоръжат ще започнат в Кайро следващия месец.

Примирието беше постигнато, докато и двете страни продължаваха активно да се обстрелват. В последната минута преди влизането в сила на споразумението изстрели от минохвъргачка, дошли от Газа, убиха израелски цивилен и раниха 6-а други. По-рано през деня израелски въздушни атаки убиха 6-а палестински граждани.

Примирието включва спиране на огъня, незабавното отваряне на границата на Газа с Израел и Египет и увеличаването на територията в средиземно море, където палестинците могат да ловят риба.

След месец двете страни ще обсъдят построяването на пристанище и летище в Газа, както и освобождаването на близо 100 затворника, които бяха арестувани наскоро в окупирания Западен бряг. Внасянето на оръжие в Газа също трябва да спре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови