Франция отлага безсрочно доставката на бойните кораби "Мистрал" за Русия

OFFNews 25 ноември 2014 в 20:56 6093 33

Един от бойните кораби

Снимка REUTERS/STEPHANE MAHE

Един от бойните кораби "Мистрал".

Франция ще отложи за неопределен срок от време доставката на първите 2 бойни кораба хеликоптероносачи "Мистрал" за Русия заради конфликта в Източна Украйна, съобщи "Ройтерс".

Зам.-министърът на отбраната на Русия Юри Борисов каза, че страната му засега няма да повдига обвинения срещу Франция заради забавянето, но очаква договорът да бъде изпълнен.

"Ние сме доволни от всички. Французите са тези, които имат проблем. Ние ще изчакаме търпеливо. Всичко е записано в договора, ние ще действаме спрямо написаното в него като цивилизовани хора", коментира Борисов.

Франция е под натиск от западните си съюзници да разтрогне договора за 1,2 милиарда евро, но е заплашена от евентуални санкции, ако наруши спогодбата. 

Очакваше се първият кораб - "Владивосток",  да бъде доставен на 1 ноември, но доставката беше отложена за неопределен срок.

Прекратяването на договора ще означава, че Франция ще трябва да плати в най-добрия случай  1.1 милиарда евро неустойки, а в най-лошия - 2.8-3 милиарда евро, коментира източник на вестник "Комерсант".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!