Франция ни пуска в Шенген, ако си приберем ромите

Мая Младенова 24 септември 2013 в 16:09 3521 25

Роми, експулсирани от Франция в родната им Румъния. Снимка: AP, архив
Роми, експулсирани от Франция в родната им Румъния. Снимка: AP, архив

Влизането на България и Румъния в Шенген няма да бъде на дневен ред, докато не се реши въпросът с ромските миграции.

Това заяви днес френският вътрешен министър Манюел Валс, като подчерта, че само една малка част от ромите искат да се интегрират, предаде АФП.

Темата за българските и румънските роми влезе в дневния ред на страната в навечерието на кампанията за кметските избори във Франция. 

"Илюзия е да мислим, че ще разрешим проблема с ромското население само чрез интегриране. Със сигурност има решения за интеграцията, например с интеграционните селища, но трябва да намерим общини, които могат да приемат тези селища, а и това решение е приложимо само към няколко семейства”, заяви френският вътрешен министър.

На въпрос дали само малка част от ромите имат планове за бъдещето и искат да се интегрират във Франция, Валс отговори утвърдително. „Трябва да кажем истината на французите. Тази общност има начин на живот, който е много различен и често е в противоречие с нашия”, заяви той, цитиран от "Фокус".

Той подчерта, че разбиването на лагерите трябва да продължи, а ромите от тях да бъдат отвеждани към границата на Франция. „Ромите са склонни да се върнат в Румъния и България и затова ЕС, българските и румънските власти могат да направят така, че тези хора да бъдат интегрирани първо в техните страни”, допълни Валс.

Дясната опозиция във Франция настоя президентът Франсоа Оланд да изрази ясна позиция на страната за влизането на България и Румъния в Шенгенската зона.

Не може да става и дума България и Румъния да влязат в Шенгенската зона, докато проблемът с ромите не се реши на европейско равнище. Това заяви пред радио "Франс Енфо" лидерът на френската дясна партия "Съюз за народно движение" Франсоа Копе, съобщава БНР. Той определи ситуацията с ромите във Франция като извънредно тежка и обвини правителството, че е на неясна позиция относно разширяването на шенгенските граници.

Германия, както и Холандия, вече са заели отрицателна позиция, бих искал французите да направят същото, каза Копе. Той защити кандидатката на своята партия за кмет на Париж Натали Косюско-Маризе, която тези дни настоя за по-строги мерки спрямо ромите. Според нея те тормозят парижаните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!