Франция и Англия поискаха свалянето на Асад

OFFNews 27 септември 2015 в 16:06 9052 19

Башар Асад по време на посещението му в София през 2010 г.

Великобритания и Франция за пореден път поискаха президентът на Сирия Башар Асад да бъде свален от власт, като се сформира правителство от представители на опозицията, съобщиха световните медии.

В своя реч в Ню Йорк, където участва в сесията на Общото събрание на ООН, френският външен министър Лоран Фабиюс заяви, че Асад е главният виновник за хаоса в страната си и всички действия са обречени на провал, ако той продължи да управлява.

В призива се включи и британският премиер Дейвид Камерън. За разлика от Франция обаче островът е склонен да Асад да продължи да има роля в политическата сцена на Сирия, но значително намалена.

По-рано днес Франция извърши първите въздушни удари по позиции на "Ислямска държава" в Сирия, съобщават световните агенции.

Междувременно Русия, Сирия, Иран и Ирак са създали информационен център за координиране на борбата срещу „Ислямска държава“ в Багдад, който ще бъде ръководен от офицери на 4-те страни на тримесечна ротационна основа. Първи командването поемат иракчаните.

По последни данни на американското разузнаване, цитирани от вестник "Ню Йорк Таймс", чуждестранните бойци, заминали да се бият на страната на ИД в Сирия и Ирак, е скочил двойно за една година, като вече е 30 000 души. Сред тях има и най-малко 250 американци.

Според Пентагона въздушните атаки на коалицията по позиции на терористите са убили повече от 10 000 бойци, но в групировката месечно се вливат приблизително по 1000 нови джихадисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!