Франция изпраща самолетоносача „Шарл дьо Гол" срещу "Ислямска държава"

Ивайло Анев 23 февруари 2015 в 21:00 6698 2

Френският самолетоносач "Шарл дьо Гол".

Франция изпраща самолетоносача си „Шарл де Гол“ за участие в операциите срещу „Ислямска държава“ в Ирак, обяви представител на министерството на отбранатa.

Според източници включването на „Шарл де Гол“ във френската операция „Шамал“ в Ирак е започнало тази сутрин.

Първите изтребители „Рафал“ излетяха призори от „Шарл де Гол“, който кръстосва в Залива на 200 км северно от Бахрейн, в посока Ирак. Очаква се самолетите да достигнат целите си за около час и половина полет, което е два пъти по-бързо отколкото от базата в „Ал Дафра“, Обединените арабски емирства, използвана от френските ВВС.

Самолетоносачът е съпроводен от подводница, няколко фрегати, както и кораб за презареждане с гориво. Франция разполага и с девет изтребителя Rafale, морски патрулен самолет както и самолет за въздушно презареждане в базата си в Обединените арабски емирства. В Йордания Париж е разположил шест изтребителя Mirage. След включването на "Шарл де Гол" в операцията срещу ислямистите участват 3000 френски военни.

„Шарл де Гол“, отплавал на 13 януари от Тулон в Южна Франция за петмесечна мисия, ще бъде ангажиран няколко седмици в Залива, редом до американския самолетоносач „Карл Винсън“, в рамките на международната коалиция, ръководена от САЩ, съобщи френски военен източник. След това самолетоносачът ще продължи към Индия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!