Филипински терористи заплашиха, че ще обезглавят немски туристи

OFFNews 25 септември 2014 в 15:30 2878 2

Немските туристи с филипинските си похитители.
Немските туристи с филипинските си похитители.

Филипински екстремисти заявиха, че ще обезглавят пленени немски туристи, ако Германия продължи да поддържа военната кампания на САЩ срещу "Ислямска държава", съобщи "Ню Йорк таймс".

Филипинските власти обаче твърдят, че екстремистите на територията на страната нямат нищо общо с тези в Сирия.

"Няма връзка между "Ислямска държава" и организации във Филипините, сочат докладите ни. Екстремистите имат симпатии към "Ислямска държава", но просто се опитват да "яхнат вълната", като се обвържат с джихадистите", заяви полковник Рамон Загала, говорител на филипинските военни.

Филипинските мюсюлмани демонстрираха подкрепата си за финалната версия на закона, който ще създаде политическа автономия, наречена Бангсаморо, вътре в държавата.

Малката, но агресивна филипинска ислямска бунтовническа групировка "Абу Сайав" разкри в интернет обръщение, че държи в плен двама немски туристи, отвлечени през април, и че в замяна на живота им иска 5,6 милиона долара и Германия да спре подкрепата си за атаките срещу "Ислямска държава".

Говорителка на немското външно министерство заяви, че се работи по въпроса за освобождаването на заложниците, но заплахите не са подходящ начин да се повлияе на политиката на страната в Сирия и Ирак.

Филипинските военни смятат, че "Абу Сайав" се е превърнала от идеологическа групировка във финансова такава, тъй като организацията от години отвлича хора, за които има по-висока вероятност да се платят високи откупи. Те отвличат и обезглавяват от повече от десетилетие и се смята, че наброяват по-малко от 100 души, разделени на по-малки групички, които понякога воюват помежду си.

Един от старшите членове на организацията се закле във вярност на "Ислямска държава" през юли тази година, но не се знае дали точно неговата групичка държи немците. В момента екстремистите са взели в плен още няколко филипински и чужди граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!