ФБР разкри "втори Сноудън", изкарал списък със заподозрени за тероризъм

Симона Костадинова 28 октомври 2014 в 14:19 3665 2

Снимка Едуард Сноудън

Федералното бюро за разследване на САЩ (ФБР) е открило сред служителите си "втора къртица", която е изнасяла информация от спецслужбите, съобщава Yahoo News.

Американецът, чиято самоличност все още не се разкрива, вероятно е предал на близкия до Едуард Сноудън журналист Глен Грийнуолд много секретен списък на службите за сигурност, в който били записани имената на лица, заподозрени в терористична дейност или във връзка с екстремистки групи.

Въпросните документи разкриват множество подробности за ефективността на работата на американските власти за установяване на връзки с терористични групировки, а съдържанието им е било публикувано в онлайн изданието The Intercept.

ФБР е претърсило дома на "къртицата", а федералният прокурор в Северна Вирджиния е започнал криминално разследване по случая, твърди журналистът Майкъл Айзинкоф, позовавайки се на свои източници от разузнаването на САЩ.

Засега обаче няма повдигнати официални обвинения, нито се споменава името на заподозрения, знае се единствено, че той е бил служител във фирма, работеща за ФБР.

Говорителят на американското министерството на правосъдието Марк Раймонди посочи единствено, че следователите ще свидят къде ще ги доведат уликите и след това ще предприемат съответните действия.

Министерство на правосъдието на САЩ и ФБР отказват да коментират пред медиите подробности по случая.

През 2013 г. Едуард Сноудън извади наяве „мръсни тайни“ от кухнята на американските тайни служби, с помощта на британски журналист. От данните на Сноудън стана ясно, че САЩ са подслушвали телефоните на милиони обикновени хора и на 35 държавни лидери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!