Упрекват разузнаването на САЩ, че е проспало руските удари в Сирия

OFFNews 08 октомври 2015 в 14:18 4167 23

Изтребители Су-25

Снимка ЕПА / Министерство на отбраната на Русия

Изтребители Су-25 излитат от базата Хмеймим край Латакия.

В САЩ конгресмени са започнали проучване за евентуални разузнавателни пропуски относно намесата на Москва в Сирия, съобщи Ройтерс. Те са загрижени, че американските шпионски агенции бавно са доловили обхвата и целите на тази намеса, добавят източници от Конгреса и други висши държавни служители в САЩ.

Седмица след като Русия пряко навлезе в сирийската гражданска война, започвайки въздушни удари, комисиите по разузнаването в Сената и Камарата на представителите на САЩ искат да изследват до каква степен шпионската общност е пропуснала или подценила важни предупредителни знаци.

В последните години имаше няколко разузнавателни пропуска на САЩ, включително за изненадващото заемане на Крим от Москва през 2014 г. и за бързото строителство на изкуствени острови от Китай в Южнокитайско море.

Шпионските агенции се стремят да засилят събирането на разузнавателни данни за Русия след началото на украинската криза. Но ресурсите им все още са недостатъчни - отбелязват настоящи и бивши служители, - тъй като ударението е поставено върху борба с тероризма в Близкия Изток и афганистанско-пакистанския регион.

Обаче висш правителствен служител, пожелал анонимност, „не вижда празнина в разузнаването“. Той подчертава, че не е имало изненади и вземащите политически решения са доволни от разузнавателните сведения, свързани с руската офанзива.

Шпионските агенции внимателно са проследили увеличаването на руските военни съоръжения и персонал в Сирия в последните седмици. Това е подтикнало Белия дом към критика на Москва и искане на обяснения от нея.

Но разузнавачите – и американската администрация, за която те работят – са се оказали неподготвени, що се отнася до бързината и агресивността в употребата на въздушна мощ от Путин. Изненадани са били и от списъка на руските мишени, който включва и подкрепяни от САЩ бунтовници. Това казват служители, също говорили при условие, че ще останат анонимни.

„Те видяха, че нещо се задава, но не прецениха мащабите му“ според един от източниците на Ройтерс.

Внезапният ход на Русия хвърли близкоизточната стратегия на президента Обама в колебания и разкри ерозия на влиянието на САЩ в региона.

Недостигът на солидна информация и анализи би могъл и по-нататък да спъва усилията на Барак Обама да изработи отговор и да си възвърне инициативата от бившия враг в студената война.

Не е ясно обаче как неговата администрация би могла да реагира различно, ако имаше по-добра информация. Предварителни данни за плановете на Путин биха позволили само да бъде предупредена умерената сирийска опозиция, че може да се окаже в прицела на Русия.

Обама не е склонен да види Америка въвлечена по-дълбоко в друг близкоизточен конфликт и не показа желание да се сблъска с Русия по повод нейната сирийска офанзива. Москва може да е възприела това като „зелена улица“ за засилване на операциите, отбелязва Ройтерс.

Сирийските войски и милиции, поддържани от руски бойни самолети, предприеха в сряда координиран щурм против бунтовниците. Москва каза, че нейните военни кораби са изстреляли и ракети по тях от Каспийско море.

Руското военна подготовка сега включва растящо морско присъствие, ракети с голям обсег и батальон войници, подкрепен от най-модерни руски танкове, каза посланикът на САЩ в НАТО.

Американската администрация смята, че вече по-добре разбира поне основните подбуди на Путин – да направи всичко необходимо, за да укрепи сирийския президент Башар Асад. Но Вашингтон не е сигурен колко по-далеч руският президент би желал да отиде в разгръщането на съвършени военни сили, казват служители на САЩ.

Тази липса на яснота произтича отчасти от ограничената способност на разузнавателните агенции на САЩ да откроят какво Путин и тесният кръг негови съветници мислят и планират.

В напрегната среща с Путин в ООН в началото на миналата седмица Обама не получи никакъв предварителен знак за руските планове за атака, казаха негови сътрудници. Въздушните удари започнаха два дни по-късно, включително по обучени от ЦРУ „умерени“ въстаници против Асад, макар Москва да твърди, че е ударила само бунтовници на „Ислямска държава“.

„Те не очакваха скоростта, с която Путин задейства нещата - каза Майкъл МакФоул, бивш посланик на Обама в Москва. - Той обича елемента на изненада.“

Разузнавателните агенции на САЩ отблизо следяха и и докладваха на политиците ходовете на Русия за рязко разширяване на инфраструктурата в нейната ключова база в Латакия, както и разгръщането в Сирия на тежко въоръжение, включително бойни самолети, казаха служители.

„Ние не четем мисли – каза цитираният вече висш правителствен служител. - Ние не знаехме кога ще бъде първият боен полет на Русия, но нашият анализ на силите й в Сирия, показа, че те са там по някаква причина“.

Други служители обаче казаха, че щатските агенции са останали „зад завоя“, в преценката колко далеч руснаците имат намерение да стигнат и колко бързо смятат да започнат операции.

Според един източник експертите на САЩ първо са мислили, че засиленото руското военно присъствие е било по-скоро учение или временна демонстрация на сила, отколкото подготовка за дълготрайни и мащабни атаки по враговете на Асад.

Преценявайки как разузнаването на САЩ е третирало руската подготовка, комисиите в Конгреса ще проучат докладите, разработени в агенциите, и ще разпитат техни служители. Към момента не са планирани публични изслушвания според източниците на Ройтерс.

Джон Хърбст, бивш американски посланик в Украйна, казва, че за анализиране на „агресивната политика“ на Путин, не са насочени достатъчно разузнавателни сили.

От своя страна Мак Фоул допуска, че една по-бърза или по-точна разузнавателна преценка малко би променила развръзката.

„Каква би била разликата, ако ние знаехме с 48 часа предварително? - пита бившият дипломат, който сега преподава в университета Станфорд в Украйна. - Пак нямаше да има никакви по-добри варианти за възпиране на Путин в Сирия.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!