Хиляди бежанци влязоха в Австрия сред изненадващото решение на Унгария (обновена)

OFFNews 05 септември 2015 в 08:05 4433 1

Снимка БГНЕС

Хиляди бежанци навлязоха в Австрия след изненадващото решение на Унгария да пусне автобусите с мигранти през границата със западната си съседка, предаде Би Би Си.

Тази нощ Унгария отпусна около 100 автобуса, които да откарат хиляди бежанци от централната гара на Будапеща на границата, след като хиляди бежанци тръгнаха пеша към Австрия. 

6500 мигранти вече са в Австрия, под грижите на организацията на Червения кръст там. В района на Никелсдорф са осигурени 600 легла за новопристигналите.

Австрийските власти обявиха, че тези хора, повечето от които идват от Сирия, могат да поискат убежище в страната. Австрийското правителство, в съгласие с германското, каза, че няма да се опитва да пречи на мигрантите, които преминават транзит през страната, за да отидат в Германия и там да поискат убежище.

Германия очаква наплив от 10 000 бежанци.

След неколкодневни протести и затваряне на жп гарата в Будапеща, за да не могат влаковете с бежанци да достигнат Германия, тази нощ в 1,40 ч. местно време унгарските власти пуснаха първите автобуси с бежанците, които чакаха дни наред пред централната гара в Будапеща, и се насочиха към границата. Автобуси започнаха малко след това да отвеждат към границата и мигрантите, които вървяха покрай магистрала по посока на Австрия.

В един от автобусите бежанците обаче все още се питаха дали отиват във Виена или в бежански лагер, изплашени от случилото се в четвъртък. Тогава влак, която трябваше да отиде на границата, спря в района на град Бичке, където има бежански лагер и унгарските власти се опитаха да прехвърлят бежанците там. Стигна се до протести и сблъсъци, припомня бТВ.

Сега пътниците в автобусите вече са научили за решението на Австрия и на Германия да ги приемат и се вълнуват, посочва репортер на Франс прес, пътуващ с първия автобус. Сириец на 26 години от Дамаск споделя пред журналиста, че най-после вижда Дунав, за която е чувал толкова много, и казва, че гледката е невероятна.

Междувременно, Министерството на външните работи предупреди българските граждани да не пътуват с влак през Унгария към Западна Европа и Москва, тъй като не е сигурно дали преустановяването на движението на международния жп превоз в Унгария няма да ги принуди да продължат пътуването си с автобус или самолет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews