Украйна спира да купува газ от Русия, иска по-ниска цена

OFFNews 01 юли 2015 в 11:10 3480 7

Украинската газова компания „Нафтогаз“ обяви, че от 1 юли спира да купува газ от руската компания „Газпром“, докато не бъде постигнато споразумение за цената на доставките, съобщи ТАСС.

На 30 юни изтече допълнителното споразумение между Украйна и Русия за доставки на газ, а условията за доставките оттук нататък не са уговорени. „Нафтогаз“ прекратява закупуването на газ от „Газпром“, посочиха от украинската газова компания.

Оттам подчертаха, че транзитът на руски газ за европейските потребители ще продължи.

Във Виена се състояха тристранни газови преговори, на които участваха руският министър на енергетиката Александър Новак, украинският енергиен министър Володимир Демчишин и зам.-председателя на ЕК Марош Шефчович. До споразумение обаче не се стигна.

Новак обяви вчера, че решението на Украйна да спре закупуването на руски газ е политическо.

Няма никакви основания за спиране на купуването на руски газ. Предложената цена заедно с отстъпките е повече от конкурентоспособна. Решението може да бъде само политическо, в него няма никаква икономика, категоричен е Новак.

Той подчерта, че „Газпром“ няма да коригира отстъпката, защото ако тя бъде увеличена, това ще създаде непазарни условия.

Цената в размер на 247 долара е конкурентоспособна и сме много учудени, че Украйна иска много по-ниска цена. Това не съответства на пазарната конюнктура, коментира руският енергиен министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews