Уволниха директора на руския Facebook

OFFNews 22 април 2014 в 11:17 5819 1

Павел Дуров

Уволниха създателя и директор на руския Facebook - „ВКонтакте“, Павел Дуров, съобщи руското издание „Коммерсант“, цитирайки прессъобщение на компанията.

Според прессъобщението на 21 март Дуров е подал документи с молбата да бъде освободен от поста си. Докато акционерите на компанията вземат решение за назначаване на нов директор управлението ще бъде поето от първия заместник на генералния директор Борис Добродеев и от изпълнителния директор Дмитрий Сергеев.

В същото време Павел Дуров обяви, че не е получавал никакви официални документи за уволнение и е разбрал за това, че вече не е на поста, от медиите.

На 1 април Дуров съобщи на страницата си във „ВКонтакте“, че напуска компанията. Като причина той посочи, че след като фондът United Capital Partners е закупил 48% от акциите на компанията „свободата на действията на директора в управлението на компанията значително е намаляла“.

На 3 април Павел Дуров обяви, че се е пошегувал. Тогава той е изпратил на членовете на Съвета на директорите писмо, с което анулира заявлението си за напускане.

От компанията обаче твърдят, че Дуров е нарекъл оставката си първоаприлска шега, но официално не е оттеглил заявлението си за напускане.

„Не можахме да получим яснота по отношение на намеренията на Павел. Мнението на нашите юристи е еднозначно – ние сме принудени да оформим уволнението, заяви изпълнителния директор Дмитрий Сергеев.

От компанията съобщават, че се надяват Павел Дуров да се съгласи да заема друга длъжност във „ВКонтакте“, за да не загуби връзката си с нея в качеството си на неин създател.

В същото време вчера Дуров написа на страницата си в социалната мрежа, че е изненадан, че акционерите не са имали смелостта да му съобщят, че е уволнен лично, а е трябвало да научи от пресата.

Оказа се, че Съветът на директорите изведнъж е открил, че анулирането на моето заявление за напускане, който те приеха публично преди това, „не е оформено по всички правила“, затова ме освобождават автоматично от поста. Доколкото разбирам тази непрозрачна позиция се явява обща за всички акционери, посочи Дуров.

Преди дни Павел Дуров написа в социалната мрежа, че в средата на март прокуратурата е поискала от него да закрие антикорупционната група на опозиционера Алексей Навални под заплаха от блокиране на „ВКонтакте“. Дуров обаче отказал да закрие групата на Навални.

По думите му през последните седмици му е оказван натиск за премахване на различни страници на опозиционери, той обаче е категоричен, че е отказал да налага политическа цензура.

В средата на декември миналата година пък от ФСБ са поискали да бъдат предадени личните данни на организаторите на групите на Евромайдана. От „ВКонтакте“ обаче заявили, че юрисдикцията на Русия не достига до украинските потребители на социалната мрежа.

Предаването на личните данни на украинците на руските власти би била не само нарушение на закона, но и предателство спрямо всички жители на Украйна, които са ни се доверили, допълни Дуров.

В рамките на този процес ми се наложи да пожертвам доста. Например трябваше да продам своите акции във „ВКонтакте“, защото те можеха да ми попречат да вземам правилните решения. Но не съжалявам за нищо – защитата на личните данни на хората струва много повече от това, написа още Дуров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови