Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Турция привика германския посланик за обяснения по шпионския скандал

OFFNews 18 август 2014 в 19:32 3285 0

Турция поиска обяснения от германския посланик в Анкара Еберхард Пол по обвиненията, според които Германия е шпионирала високопоставени лица от Турция, съобщи агенция "Ройтерс".

Германското списание "Шпигел" съобщи през уикенда, че външното разузнаване години наред е шпионирало Турция. Според статията южната ни съседка е била една от основните цели, които Федералната служба за информация е следила, което е записано в официален правителствен документ от 2009 г.

И двете държави са членки на НАТО.

Ердоган Ишкан, турският заместник-министър на външните работи, се е срещнал с посланик Еберхард Пол и е изказал притесненията на турското правителство от информацията, публикувана от "Шпигел", пише "Ройтерс".

Турското външно министерство определи предполагаемия шпионаж от страна на Германия като "абсолютно неприемлив", ако твърденията са истина, и призова германското правителство да даде подробно обяснение.

"Германия си сътрудничи тясно с Турция в много различни сфери", каза германска правителствена говорителка в отговор на въпроса дали Турция е партньорска държава.

Германия е най-големият търговски партньор на Турция в ЕС, там живеят около три милиона турци, което е най-голямата им общност в Европа.

В края на миналата седмица германският всекидневник "Зюддойче цайтунг" съобщи, че германското външно разузнаване е подслушвало бившия държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън и наследника й на поста Джон Кери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!