Терористи плашат с атаки заради филм с убийството на Ким Чен Ун

OFFNews 17 декември 2014 в 12:22 4900 4

Терористи заплашиха с атаки заради комедиен филм с убийството на Ким Чен Ун, пише технологичното издание The Verge. 

Преди няколко седмици цялата система на Sony Pictures беше нападната и свалена от все още неизвестни хакери, които първоначално публикуваха имейли, унизяващи участниците в създаването на филма.

По-късно и цялата система на "Сони" била срината. Служителите на компанията не можели да използват компютрите си и дори телефоните.

След хакерската атака са изтекли няколко филма, които са качени в пиратски сайтове. Освен това в интернет са публикувани имейли и секретна информация на компания. 

"Пазителите на мира", както хакерите наричат себе си, изискват филма "The Interview", в който се разказва за планирането на убийството на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, да не бъде показван.

Причината е, че според тях  "филмът може да разруши регионалния мир и да причини война, както и че нарушава човешки права за пари". 

Очакваше се премиерата на филма да бъде в коледния ден, затова и хакерите заплашиха с "коледен подарък" като дори споменават атаката на 11 септември с кулите близнаци в Ню Йорк, което предпоставя за атака над кината, където ще бъде излъчван филма и хората, които отидат да го гледат.

В откритото си писмо, хакерите съветват жителите, които живеят в близост до кината да напуснат домовете си в деня на премиерата.

Появиха се предположения, че хакерите са от Северна Корея заради тяхно изказване, че филмът е "акт на война" и "лента, която е основана на убиването на чуждестранен лидер.

От Северна Корея обаче отрекоха те да стоят зад атаките, но и подкрепиха хакерите в действията им.  

Няколко дни след сринването на сървърите на "Сони", служители получили заплашителни имейли, в които се казва, че ако не изпълнят исканията на хакерите, не само те, но и семействата им ще бъдат поставени в опасност. 

След призива на "Сони", кината, в които беше планирано да бъде излъчван филма, решиха да отменят премиерата му.

Заради заплахите, актьорите Джеймс Франко и Сет Роугън, които играят главните роли във филма, вече отказват изяви пред медиите. 

Ето и трейлър от филма "The Interview":

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови