Терористи отвлякоха 200 ученички в Нигерия

OFFNews 15 април 2014 в 19:51 7873 3

Ученичките са били отвлечени от общежитие в Чибук, североизточна Нигерия.

Въоръжени лица са нахлули снощи в училище в Чибук, североизточна Нигерия и са отвлекли близо 200 ученички, живеещи в общежитията, съобщава Би Би Си.

Властите смятат, че нападателите са част от ислямистката групировка "Боко Харам", отговорна за вчерашния бомбен атентат в столицата Абуджа, при който загинаха близо 71 души.

Отвличането беше официално потвърдено и от полицията.

Една от ученичките, която успяла да избяга от похитителите си разказва пред Би Би Си, че останaлите й връстнички са спали, когато въоръжените са нахлули.

Те са взели хранителните запаси от училището и са откарали момичетата с автобус и два камиона. След като e подминал 3 села, конвоят е бил принуден да спре заради повреда в един от камионите.

Момичето е имало около 10 минути, за да избяга и да се скрие в храстите.

Нигерийските медии съобщават, че двама от охранителите в училището са убити. Близо 170 къщи в района на училището са били подпалени по време на атаката.

"Боко Харам", чието име означава на местния език хауса "западното образование е забранено" , водят въоръжена кампания за установяване на ислямистка държава в северната част на Нигерия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!