Таксита протестираха в Брюксел срещу Uber

OFFNews 04 март 2015 в 13:42 3806 2

Таксиметрови шофьори протестираха в Брюксел срещу таксиметровата онлайн услуга Uber.

Такситата, които участваха в демонстрацията, умишлено се движеха бавно и предизвикваха задръствания, като така затрудниха движението в цял Брюксел във вторник. 

Шофьорите са недоволни от реформата, която властите в Белгия обмислят- закон, който може да доведе до легализиране на онлайн услуги за споделяне на транспорт, каквато е и Uber.

За разлика от таксита, шофьорите на Uber не са длъжни да плащат за скъп лиценз и именно това е причината таксиметровите превозвачи да са недоволни, защото така те могат да си позволят да превозват хората на по-ниски тарифи.

Протестиращите твърдят, че Uber нямат и застраховки на пътниците си.

Един от таксиметровите шофьори разказа за скорошен скучай, при който станал пътен инцидент с Uber кола и се оказало, че шофьорът не е застраховал пътниците си.

"Аз плащам 3500 евро за застрахователна полица, която покрива всички мои пътници", обясни таксиджията пред Euronews.

Шофьорите смятат, че властите трябва да спрат предлагането на транспортни услуги между непознати, чрез използването на мобилни приложения. 

На протеста в Брюксел имаше и поне 100 таксиметрови коли, които бяха дошли от Франция, за да покажат, че френските таксиметрови шофьори също подкрепят колегите си в Белгия.

От Uber са обяснили, че услугата им е в съответствие с "всички приложими данъчни закони."

Uber e услуга, която дава възможност на хората да поръчат частен автомобил, които да ги закара на желаното място само с натискането на един бутон. Тя се предлага в редица страни по света, сред които е и България. 

Миналата седмица стана ясно, че НАП, МВР, службите, ДАИ и Министерството на транспорта организират съвместна акция и скоро ще тръгнат на масови проверки срещу Uber България.

Редица световни градове и държави вече определиха услугата за превоз като незаконна. Във Франция и Испания тя дори е забранена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!