С бой по главата депутати на „Свобода“ взеха оставката на шефа на телевизията

OFFNews 19 март 2014 в 23:28 10967 48

Няколко депутати от украинската партия „Свобода” заставиха със сила новоназначения президент на Националния телевизионен канал на Украйна (НТКУ) да подаде оставката си.

Грозните сцени са се разиграли във вторник в кабинета на изпълняващият длъжността директор на телевизията, но бяха разпространени днес от множество украински медии.

Поведението на депутатите бе осъдено от украинските власти, а част от нападателите може да се разделят с имунитета си и да бъдат съдени.

Около 19.30 часа на 18 март в кабинета на Александър Панталеймонов нахлуват трима депутати от „Свобода” предвождани от Игор Мирошниченко, който е шеф на комисията за свободата на словото във Върховната рада. Те блъскат и удрят телевизионния шеф и му крещят „московски боклук”.

След това той подписва оставката си. Причината е излъчен репортаж, в който прозвучала критика по адрес на партия „Свобода”, ръководена от известният радикален националист Олег Тягнибок, едно от главните действащи лица на Майдана.

"Не успяха. Доказателствата за престъплението на депутата от „Свобода” Игор Мирошниченко са налице. Сега остава да видим дали министърът на вътрешните работи Арсен Аваков ще се осмели да заведе дело и как ще реагира главният прокурор Олег Махницки, който също е от партия „Свобода”, а по закон само главната прокуратура може да открива производство срещу депутат. Това ще бъде истински изпит по безпристрастност за Махницки”, пише в. "Украинская правда".

Скандалът взриви украинските медии. Популярната информационна агенция "Обозреватель" обяви, че вдига мораториума върху критиките срещу новата власт. "Ние не можем да се излагаме като пишем постоянно, че в Източна Украйна шетат руски провокатори, след като нашите вилнеят в Киев. Всяка една такава позорна случка е срам за новата власт пред света и дюшеш за Путин", отбелязва "Обозреватель".

Украинският премиер Арсений Яценюк определи като недопустими за демократичното общество действията на депутатте от „Свобода“, a няколко влиятелни главни редактори призоваха за отнемане имунитета на провинилите се парламентаристи. Главният прокурор на Украйна заяви, че по случая е заведено дело.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!