Със „Северен поток 2“ Украйна ще загуби 2 млрд. долара от транзит

OFFNews 10 септември 2015 в 18:27 6164 18

Строителството на „Северен поток 2“ ще лиши напълно Киев от възможността за транзит на газ за ЕС и до загуба на 2 млрд. долара от транзит. Това обяви украинският премиер Арсений Яценюк след среща със словашкия си колега Роберт Фицо.

Преди дни „Газпром“ подписа споразумение с акционерите за създаване на съвместна компания за строежа на „Северен поток 2“. В състава на съвместната проектна компания New European Pipeline AG ще влязат „Газпром“, E.On, Shell, OMV, BASF/Wintershall и Engie (бившата GdF Suez).

Новият газопровод ще минава по руския бряг през Балтийско море до бреговете на Германия. Предполага се, че капацитетът на тръбата ще бъде 55 млрд. кубически метра газ на година.

Според предварителните планове експлоатацията на новия газопровод трябва да започне през 2019 г.

Какво значи строителството на „Северен поток 2“ за ЕС? Това означава, че ЕС ще загуби възможността за директни доставки през територията на Украйна по най-краткия път. Обемът на тези загуби ще е в размер 140 млрд. кубически метра газ, които могат да преминат през украинската газопреносна система. Това означава, че строителството на „Северен поток 2“ ще заплаши безопасността и непрекъснатостта на доставките на газ за страните от Югоизточна Европа, коментира Яценюк.

Премиерът на Словакия допълни, че Словакия също би загубила милиарди евро, ако спре да получава транзитни такси.

Съобщението за строежа на новия газопровод се появи от нищото и ни направи да изглеждаме като идиоти, подчерта Роберт Фицо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!