Създадоха нова държава между Сърбия и Хърватия

ОFFNews 16 април 2015 в 16:26 19023 1

Знамето на Либерланд.
Знамето на Либерланд.

Нова миниатюрна държава на име Либерланд беше основана на 13 април в оспорваната ничия земя между Сърбия и Хърватия, съобщи "Интернешънъл бизнес таймс.

Основателят на страната - чехът Вит Йедличка, виден член на либертарианската политическа партия в Чехия, се е провъзгласил за президент на новата република, простираща се на територия от 7 квадратни километра.

Президентът е получил молби за гражданство от хора от целия свят, които искат да станат част от най-малката страна в Европа след Ватикана и Монако.

Районът е по поречието на Дунав в ничията земя, позната като Горная Сига. Все още никой не е признал новата държава.

Мотото в уебсайта на Либерланд е "Да живееш и да бъдеш оставен да живееш", на него също така може да бъдат видени знамето и герба на страната.

Гербът на Либерланд.

Желаещите да станат граждани на републиката трябва да "уважават другите хора и тяхното мнение, без значение от раса, етнос, ориентация или религия, да спазваш неприкосновеността на тяхната частна собственост, която е недосегаема, да нямаш комунистическо, нацистко или друг вид екстремистко минало, и да не си бил освидетелстван от съда".

Къде се намира държавата на картата.

Фейсбук страницата на Либерланд има над 16 хил. харесвания до момента, а поискалите гражданство са над 3000.

За да кандидатства за гражданство, човек трябва да изпрати писмо, в което представя накратко кой е и защо иска да се присъедини към Либерланд. По желание може да изпрати също и CV. Необходимо е да прати сканиран документ за самоличност (със скрити с черно данни освен собствено и фамилно име, пол, дата на раждане, националност и дата на издаване и валидност на документа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови