Сривът на рублата продължава въпреки усилията на руската Централна банка

OFFNews 16 декември 2014 в 12:24 6653 92

Обезценяването на рублата продължава въпреки усилията на Банката на Русия да спре този процес.

Към момента курсът на долара е близо 67 рубли, а на еврото – 83 рубли, като увеличението е с няколко рубли в рамките на часове.

В началото на работата на Московската борса курсът на долара падна с близо 6 рубли и достигна 58,5 рубли, а този на еврото падна с над 5 рубли до 73 рубли. След това обаче доларът отново се вдигна до 61,2 рубли, а еврото – до 76,45 рубли.

Така само за няколко часа курсът на долара достигна около 67 рубли, а на еврото - 83, и продължават да се увеличават.

В понеделник срещу вторник Банката на Русия рязко увеличи основния лихвен процент до 17% годишно в опит да защити националната валута.

Друга драстична мярка в защита на рублата е увеличаването от 1.5 на 5 милиарда долара на валутата, която ще предоставя на РЕПО аукциони за срок от 28 дни.

Рублата сега е подценена по всички фундаментални показатели и за да се доближи до фундаменталния курс, е нужно определено време, заяви председателят на Банката на Русия Елвира Нибулина. 

По думите й намаляването на курса на рублата се дължи основно на външни фактори – намаляване на цените на нефта, както и ограничаването на достъпа на руските банки до международните пазари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!