Снимките на мъртвото дете променят британската политика за бежанците

OFFNews 04 септември 2015 в 16:16 9999 7

Дейвид Камерън

Снимка The Telegraph/Paul Grover

Дейвид Камерън

Разтърсващите снимки на удавения Айлян Кюрди, изхвърлен от морето на брега край турския курорт Бодрум, доведоха до промяна британската политика към бежанците.

Великобритания ще приеме още хиляди сирийски бежанци, обяви министър-председателят Дейвид Камерън в петък, променяйки позицията си под натиска на емоционалния отклик на хората на снимките на мъртвото сирийско 3-годишно дете и на обвинението, че страната му демонстрира осезаема липса на солидарност, отбелязва Reuters.

"Предвид мащаба на кризата и страданието на хората, днес мога да съобщя, че ще направим повече, за да осигурим преселването на още хиляди сирийски бежанци", обяви Камерън пред репортери.

Приблизително 5000 сирийци са получили убежище във Великобритания от началото на войната.

Детайлите по изпълнението на плана ще бъдат обсъдени допълнително с хуманитарни организации, допълни министър-председателят на Великобритания.

В същото време, върховният комисар по бежанците към ООН Антонио Гутерес призова Европейският съюз за приеме още 200 000 бежанци. Той заяви, че Европа е изправена пред решаващ момент и трябва да "мобилизира всички сили" в подхода си към миграционната криза.

Малко след изявлението на Камерън, Агенцията на ООН за бежанците разкри, че Великобритания ще приеме още 4000 сирийски бежанци. Говорител на британския кабинет отказа да потвърди или отрече тази информация.

Обратът в позицията на Камерън дойде след публикуването на снимките на мъртвия 3-годишен Айлян, намерен на турския бряг. Той, братчето му и майка му се удавиха в опит да достигнат бреговете на Гърция. Преди този случай Камерън казваше, че Великобритания вече е направила достатъчно за бежанците.

3-годишният Айлян, 5-годишното му братче Галип и майка им Рехан бяха погребани днес в родния им Кобани, където единственият оцелял от семейството - бащата Абдула Курди, се върна, за да ги погребе.

В Унгария и Гърция обаче напрежението не стихва. На остров Лесбос имаше сблъсъци между полицията и бежанци при опита на мигрантите да се качат на ферибот за Атина.

Унгария пък затвори основния граничен пункт със Сърбия, след като около 300 мигранти избягаха от близък бежански лагер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови