Скопие на фокус с най-големия протест срещу Груевски

OFFNews 17 май 2015 в 06:29 5465 8

Най-големият антиправителствен протест срещу режима на Никола Груевски е планиран днес в Скопие. Опозицията призова демонстрацията да бъде мирна. Очаква се поне 30 хиляди да поискат оставката на премиера в 15 часа българско време. 

За участие в митинга призова и Али Ахмети, чиято партия е коалиционен партньор на властта от 2006 г. Лидерът на Социалдемократическия съюз /СДСМ/ Зоран Заев разпространи вчера нови записи, според които Груевски е бил готов да участвав пазарлъци в Атина за името на Македония и е лъгал обществеността, че не води разговори за промяна на конституционното име на държавата. В записа учстват и бившият министър на външните работи Антонио Милошоски, както и ексшефът на спецслужбите Сашо Миялков. Той заявява, че е съгласен страната да носи името Горна Македония, а Груевски казва: "Щом той я приема, и аз".

Снощи се проведе протестно шествие в Скопие, чиято основна задаче ба подготовка за днешния бунт. От МВнР предупредиха българските граждани да пътуват до Македония с повишено внимание и да избягват масовите мероприятия. Лидерът на ПЕС Сергей Станишев ще присъства на митинга в Скопие, обяви той вчера.

Политическата криза започна на 31 януари, когато премиерът Груевски обвини опозицията, че работи за чужди служби и обслужва чужди интереси. В началото на февруари лидерът на СДСМ Зоран Заев започна да разпространява аудиозаписи от телефонни разговори, които разкриха тежки корупционни схеми, кадруване в съдебната система, натиск върху медиите, изборни фалшификации и поръчкови дела срещу неудобни. Сред най-потресаващите разкрития бяха тези за убийството на 22-годишния Мартин Нешковски, който бе пребит преди 4 години на площада в Скопие по време на предизборен митинг на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ. На 9 май край Куманово се стигна до въоръжен сблъсък, при който загинаха 8 македонски полицаи, а 37 бяха ранени. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови