Сеул: Северна Корея ни хакна

OFFNews 23 април 2015 в 17:25 3259 4

Снимка Архив

Кибератака е причината за хаоса в няколко банки и медии в Южна Корея през 2013 и 2014 г., предава CNN.

В компютри на държавния ядрен оператор на страната е имало пробив, като основната версия за случилото се е именно кибератака.

Главен заподозрян за атаките е съседната Северна Корея, като разследващите случая заявиха, че имат доказателства, с които да подкрепят това твърдение.

Става въпрос за кодовете, използвани при атаката. Тези данни са били споделени със CNN.

Атаката през 2013 г. по-известна, като „Тъмен Сеул“ е парализирала приблизително 48 хил. компютри в големи банки и медии, прекъсвайки мрежови системи и изтривайки информацията на хард дисковете им.

„Вирусът се опитва да изтрие всички ваши файлове, след което рестартира компютъра. След зареждането ще установите, че нищо не е останало на него“ разказа Джошуа Джеймс експерт в борбата с киберпрестъпления.

Ако вирусът бе успял да достигне до повече финансови системи, е можело да бъде изтрита цялата финансова информация в Южна Корея.

Кибератаката „Тъмен Сеул“ се е случила скоро, след като Севернокорейското правителство обяви, че ще прекрати примирието, с което да се сложи край на 3 годишната война в Корея през 1953 г., а това само увеличи допълнително напрежението между двете страни.

Втората атака е била по-проста. Някои от ай пи адресите, използвани по време на злодеянието, могат да бъдат проследени до Китай, който е лесно достъпен за Северна Корея. Използваните кодове са сходни с тези, които използва страната.

От Пхенян са отрекли твърденията, че са отговорни за атаките, наричайки ги „лъжи, които никога няма да спечелят пред истината“.

Според експерти в бранша, Северна Корея разглежда все повече киберпространството, като средство за водене на война, тъй като е по-евтино от купуването на традиционни оръжия, а може да нанесе значителни икономически щети на южната си съседка. Предполага се, че страната разполага с киберармия от 6 хил. души.

Запознати споделят, че опити за хакване се правят непрекъснато, но много малка част от тях достигат до медиите.

Според доклад публикуван през изминалата година, през 2020 г. Южна Корея може да бъде открита за атаки на хакери, вредата от които да достигне до 25 млрд. долара в икономически щети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови