Сблъсъци между полиция и имигранти на Лесбос, 300 избягаха от унгарски бежански лагер

OFFNews 04 септември 2015 в 13:59 3313 10

Сблъсъци между полиция и имигранти на остров Лесбос

Снимка БНР

Нелегални имигранти и бежанци на остров Лесбос се опитаха да се качат на ферибот за Атина, който превозва туристи. Това доведе до сблъсъци с полицията, след като имигранти започнаха да замерят униформените с камъни. Властите ги отблъснаха със светлинно-звукови гранати, съобщава БНР.

Започна прехвърлянето на 10 хиляди бежанци, които досега спяха на пристанището, на друго място на острова. Кметът на Лесбос, който няколко пъти предупреждаваше правителство за ситуацията и дори поиска да се обяви извънредно положение, каза, че иска военни кораби, за да транспортират бежанците за Атина.

Личи напрежение и сред гърците, които от една страна участват масово в доброволни акции, но не виждат някаква помощ от страна на Европа.

Днес на посещение в остров Кос пристигнаха вицепрезидентът на Европейската комисия Франц Тимерманс и еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос, за да се запознаят на място с проблема на властите по овладяване на бежанската вълна.

Имаше дори и закани, че жителите ще вземат реда в свои ръце.

В същото време, близо 300 мигранти са избягали от унгарски бежански лагер в близост до град Рьозке, разположен по границата със Сърбия. „По данни на полицията, в 11:30 часа местно време нелегалните имигранти са преминали през оградата на бежанския сборен пункт. Те са се разделили на две групи и са побегнали към близката магистрала М5", съобщиха властите.

В момента полицията прави всичко възможно, за да залови бегълците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!