Саудитска Арабия предупреди за атентати в САЩ и Европа

OFFNews 31 август 2014 в 09:12 6514 8

Британските служби са загрижени за нарастващия брой на новопокръстените "бели мюсюлмани" в Сирия и Ирак, тъй като те не се вписват в типичния профил на терориста и са по-трудно предсказуеми.

Кралят на Саудитска Арабия предупреди, че джихадистите могат да ударят САЩ и Европа, ако световните лидери не реагират на нарастващите терористични заплахи, като „Ислямска държава”, които превземат Ирак и Сирия, предаде Fox News, цитиран от "Фокус".

Като не спомена името на никоя терористична групировка, изявлението на крал Абдула изглежда, че е целяло да въвлече силите на Вашингтон и НАТО в по-широко застъпена борба в региона с терористичната организация „Ислямска държава”. Саудитска Арабия открито поддържа въстаниците срещу сирийския президент Башар Асад, но е обезпокоен, че една отцепила се от „Ал Кайда” организация би могла да насочи същите тези оръжия към Кралството.

„Бъдат ли пренебрегнати, аз съм убеден, че след месец те ще достигнат Европа, след още един – и Америка”, каза той на посланически прием в петък.

„Тези терористи не познават хуманността и вие сте ставали свидетели на това, как режат глави и ги дават на децата да ги разнасят по улиците”, заяви кралят, приканвайки посланиците да отнесат съобщението му пряко до държавните глави.

Междувременно стана ясно, че британското разузнаване MI5 разполага с информация за планирани "грандиозни" атаки, подобни та тези в Мумбай през 2008 година, когато загинаха 174 души, а повече от 300 бяха ранени. Високопоставени източници от британското разузнаване имат информация, че терористичната групировка "Ислямска държава" ще "поведе война" на Острова, като организира атаки срещу знакови сгради в Лондон, Бирмингам или Манчестър. Една от вероятно набелязаните цели е финансовото сърце на Великобритания - Лондонското сити. 

Смята се, че "Ислямска държава" може да прекара оръжия с контейнерни доставки по море. 

Според непотвърдена информация няколко бивши британски рейнджъри участват в подготовката на бойците от "Ислямска държава". Предполага се също, че близо 600 пък са ислямистите с британско гражданство, които са на страната на терористичната организация. 

Службите засекли телефонни разговори на хора, за които се смята, че са близки до "Ислямска държава". От записите ясно личал британският им акцент, както и познания по военно дело. 

Британските служби са загрижени за нарастващия брой на новопокръстените "бели мюсюлмани" в Сирия и Ирак, тъй като те не се вписват в типичния профил на терориста и са по-трудно предсказуеми. Шефовете на разузнавателните служби се опасяват, че новите попълнения в групировката могат да поведат атаките във Великобритания, тъй като имат по-лесен достъп като нейни граждани. 

Преди дни британският премиер Дейвид Камерън заяви, че "Ислямска държава" е "по-голяма заплаха за нашата сигурност, отколкото сме виждали преди".

В края на миналата седмица екстремистите от "Исклямска държава" разпространиха видео, озаглавено "Писмо в кръв", в което показват как обезглавяват кюрд. Джихадистите предупредиха, че още хора ще бъдат убити, ако кюрдските лидери продължават да подкрепят САЩ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!