САЩ поздрави България по случай 3 март

OFFNews 03 март 2015 в 07:46 10289 26

От името на президента Обама и народа на Съединените щати, поздравявам народа на България по случай националния празник.

Това се казва в изявление на държавния секретар на САЩ Джон Кери, публикувано на сайта на Държавния департамент. 

В него се посочва още:

"Посетих София през месец януари, където станах свидетел на впечатляващия прогрес на вашата страна след Освобождението и демократичните промени преди повече от две десетилетия. Разходих се по вашия известен булевард с жълтите павета и бях възхитен от стенописите в църквата “Свети Георги”. Именно на този булевард с жълти павета българите организираха бдения на свещи, пяха същите балади на протеста както американците през 60-те години и по мирен начин предизвикаха края на комунизма в полите на Витоша.

В София също се срещнах с президента Плевнелиев, премиера Борисов и външния министър Митов. От повече от десетилетие нашите народи са рамо до рамо като съюзници. Готовността на Америка да защити България по силата на член 5 на НАТО е непоклатима. Ние дълбоко ценим жертвите, които вашите войници са направили, за да защитят глобалната стабилност и за да позволят на гражданите на Балканите, Афганистан и Ирак да живеят в мир и сигурност.

Съединените щати очакват с нетърпение да продължи задълбочаването на нашето партньорство посредством стратегически диалог в областта на сигурността и отбраната, енергийната сигурност и диверсификация, върховенството на закона, образователния обмен, опазването на културното наследство и контактите между двата народа"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!