САЩ обявиха война на "Ислямска държава"

OFFNews 13 септември 2014 в 12:13 6216 4

Джош Ърнест
Джош Ърнест

САЩ се намират в състояние на война с "Ислямска държава", както и с "Ал Кайда". Това обяви прессекрена Белия дом Джош Ърнест.

"Ислямска държава" показа, че е готова да тръгне на война с целия свят. Президентът, както се очаква от един американски президент, оглавява международна коалиция, която да се изправи срещу тази заплаха. От това може да се заключи, че Съединените щати са във война с “Ислямска държава” – по същия начин, по който бяхме във война с Ал Каида и съюзниците й по света", заяви Ърнест.

В същото време държавният секретар Джон Кери продължава обиколката си с цел привличане на все повече съюзници към коалицията срещу "Ислямска държава", чието създаване обяви президентът Барак Обама в деня на годишнината от атентатите в Ню Йорк - 11 септември.

След вчерашната си визита в Турция, която отказа пряко да се включи в нея, но ще помага логистично и с хуманитарна помощ, днес Кери пристигна в Египет за разговори. 10 арабски държави се включват в коалицията.

По думите на Джон Кери общият брой на съюзните надхвърля 40: "Повече от 40 държави вече бяха предложили да съдействат по един или друг начин, още преди да тръгна от Вашингтон. В предишните дни се свързахме с много страни по света. Австралия е готова да действа, Канада – също. По-късно ще изложим кой какво ще върши в коалицията", заяви той.

Днес стана ясно, че главният координатор на коалицията ще е о.з. ген. Джон Алън, командвал Международните сили в Афганистан (2011-2013), който има опит и от войната в Ирак.

Планът на САЩ не е изпращане на сухопътни войски, а въздушни удари срещу цели на "Ислямска държава", която контролира големи части от Ирак и Сирия. По данни на ЦРУ сунитската групировка “Ислямска държава” има над 31 хиляди бойци в Ирак и Сирия – три пъти повече, отколкото се предполагаше доскоро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови