САЩ обмисля нови санкции срещу Русия

OFFNews 22 февруари 2015 в 08:32 6695 11

Джон Кери.
Джон Кери.

Белият дом обмисля идеята за нови санкции срещу Русия заради продължаващата намеса на Кремъл в ситуацията в Източна Украйна въпреки обявеното примирие, съобщи Джон Кери, цитиран от "Вашингтон пост".

Според него САЩ и ЕС ще наложат особено тежки ограничения и други мерки против Кремъл заради продължаващото нарушение на примирието в Донбас.

Кери даде пример с превземането от сепаратистите на ключовия железопътен град Дебалцево миналата седмица. Обама и лидерите на ЕС се заканиха, че това ще има последствия, тъй като той беше завзет след обявено примирие на 12 февруари.

"Ако този провал продължава, ще има още санкции, включително такива, които ще натежат още на и без това проблемната в момента руска икономика. Няма да седим и да позволяваме подобно цинично държание спрямо суверенитета на друга държава", каза той.

Според него сателитни снимки доказват, че Москва продължава да подкрепя проруските сепаратисти въпреки споразумението, което подписа в Минск заедно с Ангела Меркел и Франсоа Оланд.

Въпреки това Обама все още не е готов да изпрати смъртоносно защитно оръжие на Украйна, както много членове на Конгреса поискаха.

Междувременно през изминалата нощ позициите на украинските войски в Източна Украйна са били подложени на обстрел 12 пъти през изминалата нощ, предаде РИА Новости, като се позова на съобщение на пресцентъра на щаба на операцията.

Случаи на минометен и артилерийски обстрел са регистрирали в района на населените места Пески, Водяне, Тоненке, Андреевка, Широкино.

Досега Киев и бунтовниците са разменили десетки военни пленници - 139 украински войници и 52 сепаратисти. Обменът трябва да приключи до 4-5 март.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews